A mai zenekar

A zenekar a családon belüli tagokkal működött tovább. Az eredeti tagokkal együtt, az unokák, már játszottak a zenekarban, tanultak, és élvezték a zenekar jó játékát. Igen unokák, mely nagyon érdekes, hisz a zenészek fiai nem tanultak meg muzsikálni. Ki maradt egy generáció. Hogy miért? Talán azért, mert abban az időben /1960-1970/, nem a muzsikálás volt a fő tanulási cél. Az új szakmák elsajátításának lehetősége, a megélhetés szempontjából nagyobb motivációt nyújtott.

Sajnos az “öregek az élet rendje szerint elhunytak és az unokák vették át a zenekart.

Jelenleg Orsós Kis János unokája Mihalovics Zsolt vezeti a zenekart.

2208_cA zenekar 2009-ben Hagyományok Háza által támogatott és a Fonó közreműködésével “Nagyapáink útján” címmel lemezt jelentetett meg, melyhez az a Sebő Ferenc írt bensőséges hangvételű, szép ajánlást, aki az „öregek” muzsikáját a 80-as évek elején még élőben hallhatta.

“Nagy örömmel ajánlom a híres Bogyiszlói Zenekar reinkarnációját mindenki figyelmébe. Az Orsós Kis János vezette régi együttes előkelő helyen szerepelt mind a néprajzosok, mind a táncházmozgalom fiatal zenészeinek toplistáján. A hagyományok drasztikus szétfoszlásának időszakában néhány erdélyi zenekarral együtt az ő muzsikálásuk mentette át azt a lelkesítő zenei élményt, amely a revival mozgalom motorjaként működött. Hidat képeztek a múlt és a formálódó jelen között. Legtöbb helyen a hagyományos életmód felbomlása elsőként a zene és táncélet eltűnésével kezdődött. A bogyiszlói modell viszont megmutatta, hogy egy belső revival is létezhet, a falu közössége példamutató módon ápolta és tette színpadi produkcióvá a saját hagyományát, és azzal reprezentálja magát bel- és külföldön napjainkig. Ezt a törekvést viszik tovább az unokák, Mihalovics Zsolt vezetésével. Számomra, aki Pesovár Ferenc és Martin György nyomdokain sokat gyűjtöttem és hanglemezen ki is adtam az öregek zenéjét, nagy boldogság hallani, hogy ezt a szép muzsikát nem csupán a hangfelvételek őrzik, hanem a legélőbb formában, a fiatalok hangzásvilágához igazítva, de az eredeti karakterét mégis megőrizve tovább él.” – Sebő Ferenc

mai-zenekarZenekari tagok:

  • Mihalovics Zsolt-hegedűprím

  • Bartha Zalán-tamburaprím

  • Orsós Zoltán-hegedűbrácsa

  • Kovács Ferenc “Tejes-tamburabrácsa

  • Debreceni István “Talpi-nagybőgő

  • Orsós Attila-nagybőgő